Infiltratiekrat kopen voor infiltratiesysteem
Met het bestellen en plaatsen van een infiltratiekrat onder de grond van uw tuin of uw bedrijventerrein, zorgt u er eenvoudig voor dat regenwater correct wordt afgevoerd. Door de opwarming van de aarde worden de zomers weliswaar steeds droger, maar het aantal hevige stortbuien neemt juist toe. Door de droogte kan de grond het vele water van een stortbui niet snel genoeg opnemen met wateroverlast als gevolg. Dit komt mede doordat onze riolering niet is gemaakt voor dergelijke stortbuien. Gelukkig bieden infiltratiekratten een oplossing voor dit probleem. Niet alleen voorkomt een infiltratiekrat wateroverlast, infiltratiekratten zorgen er ook voor dat de grond van uw tuin of terrein niet uitdroogt. Regenwaterrecycle.nl vertelt u hier graag meer over infiltratiekratten en hoe u deze gebruikt. Lees snel verder hoe u infiltratiekratten kunt berekenen en bestellen.
Infiltratiekratten – Regen goed en nuttig afgevoerd
Infiltratiekratten zijn regenwater infiltratie systemen die onder de grond worden geplaatst. Ze worden standaard van kunststof gemaakt en hebben een grote holle ruimte die functioneert als berging voor regenwater. Deze berging slaat regenwater tijdelijk op. De infiltratiekratten zijn omgeven met geotextiel om te voorkomen dat de grond vervuild raakt. Hoe infiltratiekratten exact werken, leggen we uit aan de hand van de volgende 4 stappen.
- 1. Regen die op uw dak en uw bestrating terechtkomt, stroomt weg via de afvoer. Vaak zijn dit de dakgoten langs het dak en de lijngoten langs uw bestrating.
- 2. Een bladscheider regelt dat bladeren en ander vuil uit de regenpijp worden gehaald. In het geval van een lijngoot wordt vuil door een sleuvenrooster tegengehouden.
- 3. Regenwater dat vanuit de lijngoot wegstroomt, gaat door een zandvanger voordat het in een afvoerbuis terechtkomt. Regenwater dat vanuit de regenpijp komt, gaat via een rioleringsbuis naar een zandvangput waar de kleine deeltjes worden opgevangen.
- 4. Het schone regenwater stroomt vervolgens naar de infiltratiekratten. Daar stroomt het, door het doek, de onderliggende bodem in.
Infiltratiekratten berekenen
Voor het kopen van één of meerdere infiltratiekratten is het belangrijk om te weten hoeveel regenwater erin opgeslagen moet worden. Verschillende infiltratiekratten hebben namelijk verschillende bergingscapaciteiten. Om er zeker van te zijn dat de door u gekozen infiltratiekratten optimaal functioneren, is het belangrijk om uw infiltratiekratten te berekenen. Dit gaat als volgt: u berekent de buffercapaciteit van uw infiltratiekrat door middel van de oppervlakte van de bestrating, uw dakoppervlak en de verwachte regenval. U kunt bij het berekenen uitgaan van 30 liter voor heftige plensbuien. Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u bij het berekenen ook uitgaan van 40 liter. Gebruik bij de berekening de volgende formule:
… m² x 35 liter = … liter buffercapaciteit.
Een voorbeeld
Om het berekenen van uw infiltratiekratten zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken, hebben we voor u een voorbeeld berekening opgesteld. Stel dat u een terras heeft van 15² en de overkapping erboven heeft een dakoppervlak van 10 m². Als u de afvoer van beiden op uw infiltratiekratten wilt aansluiten, heeft u (10+15) x 40 = 1000 liter bergingscapaciteit nodig voor uw infiltratiekratten om al het regenwater goed op te kunnen vangen en weg te laten voeren.
Infiltratiekratten – Let ook hier op
Naast het berekenen van de bergingscapaciteit van infiltratiekratten, zijn er ook andere dingen waarvan het verstandig is hier goed op te letten voordat u één of meerdere infiltratiekratten aanschaft. Het is belangrijk dat al het regenwater in de infiltratiekratten goed weg kan vloeien. Het water moet zich in de bodem namelijk goed kunnen verspreiden en daarvoor mag het zeker niet ophopen op één plek. Dit kan voornamelijk bij leem- en kleigrond voor problemen zorgen, omdat deze compacte grondlagen lastig regenwater doorlaten. Het is dus zeker aan te raden om goed onderzoek te doen naar waar de grond van uw tuin of terrein precies uit bestaat. Is er sprake van klei- of leemgrond? Boor dan, na plaatsing van uw infiltratiekratten, enkele diepe gaten onder en naast de infiltratiekrat. Vul deze gaten daarna met grind of met grof drainagezand. Stort dit grove zand 40 cm rondom de locatie van de krat en het liefst ook 10 cm onder de infiltratiekrat. Zo bent u ervan verzekerd dat uw krat goed functioneert en niet verstopt raakt. Heeft u tot slot een zandvanger onder uw sleuvenrooster? Zorg er dan voor dat u een beluchter op uw infiltratiekrat plaatst. Zo voorkomt u dat uw infiltratiekratten vacuüm trekken en hierdoor niet meer functioneren. Laat de beluchter ook altijd boven het maaiveld uitkomen.
De juiste infiltratiekratten uitkiezen
Afhankelijk van de benodigde capaciteit is het verstandig om de juiste infiltratiekratten voor uzelf te kiezen. Gelukkig zijn er veel verschillende infiltratiekratten verkrijgbaar voor verschillende doeleinden. Van kratten voor huis-tuin en keukengebruik tot infiltratiekratten voor ondernemers, zoals hoveniers en aannemers. Welke verschillen zitten ertussen? Dat gaat voornamelijk over het soort doek en de hoogte van de infiltratiekratten.
Geweven en niet-geweven geotextiel
Alle infiltratiekratten zijn afgesloten met geweven of niet-geweven geotextiel. Doeken van geweven geotextiel hebben een meer open structuur. Hierdoor raken deze infiltratiekratten minder snel verstopt door bijvoorbeeld zand. Hier komt ook bij dat u deze doeken kunt reinigen en opnieuw kunt gebruiken. De niet-geweven geotextiel doeken lijken wat meer op vilt en laten geen zand door. U loopt hierbij wel het risico op verzanding als u geen zandfilter gebruikt. Bent u een particulier met een eigen huis? Dan kunt u het beste voor geotextiel gaan. Bent u een ondernemer en heeft u één of meerdere infiltratiekratten nodig voor professionele doeleinden? Dan is niet-geweven geotextiel de beste keuze voor u.
Hoogte van uw infiltratiekrat
De maximale hoogte van uw infiltratiekrat is afhankelijk van de grondwaterstand. Infiltratiekratten worden namelijk altijd onder de grond, maar boven het grondwater geplaatst. Is er sprake van een hoge grondwaterstand? Dan kunt u het beste voor ondiepe infiltratiekratten gaan die u makkelijk boven het grondwater kunt installeren. Hiervoor zijn infiltratiekratten verkrijgbaar van 20 cm tot 30 cm hoog. Mogelijk storende grondlagen met water kunnen ook doorboort worden met een grondboor. U vult deze gaten vervolgens het liefst met grof zand of grind, zodat het water diep weg kan stromen.
De bergingscapaciteit bepalen
Tot slot is het natuurlijk van belang dat u de bergingscapaciteit van uw infiltratiekratten berekent. Gelukkig hebben we daarvoor een speciale tool.
- 1. Vul eerst de dakoppervlakte van uw woning in.
- 2. Vul dan in wat de oppervlakte is van de verharding waar de infiltratiekrat wordt geplaatst.
- 3. Vul daarna in hoeveel regenbuizen moeten worden aangesloten.
- 4. Vul tot slot in welke hoeveelheid regenwater u wilt bergen. Weet u dit, ondanks het berekenen, toch niet helemaal zeker? Vul dan 30 mm in.
Regenwaterrecycle.nl: onze voordelen
Heeft u alle berekeningen gedaan en alle informatie verzameld? Dan bent u er klaar voor om uw infiltratiekratten te kopen. Regenwaterrecycle.nl maakt dit voor u extra makkelijk met alle hulpmiddelen. U kunt uw infiltratiekratten dan ook eenvoudig via onze webshop bestellen. Of u nu particulier of ondernemer bent, samen met onze infiltratiekratten draagt u eenvoudig en effectief bij aan circulaire oplossingen en het goed afvoeren van regenwater. Met ons bent u altijd verzekerd van het volgende:
- Advies en plan op maat
- Levering binnen 48 uur
- Topkwaliteit voor een scherpe prijs
- Uitgebreide installatiehandleiding en support
Bestel uw infiltratiekratten bij Regenwaterrecycle.nl
Bent u geïnteresseerd geraakt in infiltratiekratten voor uw tuin of uw terrein? Heeft u alle berekeningen en al het verdere onderzoek gedaan? Bestel uw infiltratiekratten dan makkelijk en snel via onze webshop. Gaat het om grote professionele installatie in uw situatie? Kunt u daar wel wat professioneel advies en vakkundige ondersteuning bij gebruiken? Neem dan contact op met onze experts via info@regenwaterrecycle.nl.