Infiltratiesysteem voor hemelwater kopen
De opwarming van de aarde en het veranderen van ons klimaat zorgen ervoor dat de droogte toeneemt. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat het aantal korte maar hele heftige regenbuien toeneemt. Doordat de grond erg hard is na langere periodes van droogte, neemt de grond weinig tot geen hemelwater op. Dit heeft vaak wateroverlast tot gevolg. Een ander probleem is dat veel waterafvoersystemen, zoals regenpijpen, zijn aangesloten op de riolering. Dit heeft weer als gevolg dat het riool overbelast wordt en dat schoon hemelwater wordt vermengd met vies rioolwater. Dat is onnodig, want regenwater kan op een veel betere manier opgevangen en afgevoerd worden. Het opvangen van hemelwater kan eenvoudig door middel van een infiltratiesysteem. Regenwaterrecycle.nl vertelt u hier dan ook graag meer over de toepassing en de voordelen van een degelijk infiltratiesysteem voor hemelwater in uw tuin of op uw terrein.
Wat is een infiltratiesysteem?
Een infiltratiesysteem is in feite een onderdeel van een hemelwatersysteem. Een hemelwatersysteem zorgt ervoor dat hemelwater wordt opgevangen, afgevoerd en/of hergebruikt. Dit kunt u bijvoorbeeld makkelijk doen door middel van een dakgoot met een regenpijp. Waar deze pijp normaliter het hemelwater de riolering in stuurt, kunt u deze regenpijp ook aansluiten op een infiltratiesysteem. Doordat u het regenwater in een infiltratiesysteem onder de grond heeft opgevangen, kan het daarna geleidelijk aan in de grond worden afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat het riool minder wordt belast en dat de (droge) grond het water beter kan absorberen. Dit voorkomt ook meteen wateroverlast.
Soorten infiltratiesystemen
Met een infiltratiesysteem zorgt u er eenvoudig voor dat het opgevangen hemelwater op de juiste manier wordt afgevoerd in de grond van uw tuin of terrein. Hiervoor kunt u een infiltratiesysteem aanschaffen. Er zijn echter ook mogelijkheden om hemelwater op te vangen voor later hergebruik. We vertellen er hieronder meer over.
Infiltratiekrat als infiltratiesysteem
Hemelwater dat als regen, sneeuw of hagel op aarde terecht komt, is water dat we momenteel veelvuldig via het riool afvoeren. Dat is eigenlijk erg onnodig en belastend voor de riolering. Om ervoor te zorgen dat regenwater op de juiste manier wordt afgevoerd, is de infiltratiekrat als infiltratiesysteem in het leven geroepen. Dit zijn kratten van kunststof die onder de grond worden geplaatst en aan het hemelwaterafvoersysteem worden aangesloten. In de krat zit een grote holle ruimte die de bergingscapaciteit vormt. Hier wordt het binnenkomende hemelwater in opgeslagen. De infiltratiekrat is omhuld door middel van geotextiel dat ervoor zorgt dat er geen zand of vuil in het opgeslagen water terecht komt. Daarnaast gaat dit infiltratiesysteem dus ook wateroverlast en verspilling tegen door het water langzaam op een natuurlijk wijze via de grond af te voeren. Zo gaat u ook meteen uitdroging van de grond tegen.
Ondergrondse tank als wateropvangsysteem
Zoals we al vermeld hadden, kan regenwater ook opgeslagen worden voor gebruik in het huishouden. Een goed systeem om gevallen hemelwater nuttig te gebruiken, is een ondergrondse tank. Dit is als het ware een moderne variatie op de ouderwetse regenton. Dit systeem installeert u eenvoudig en snel onder de grond van uw tuin of uw terrein. De tank wordt zo aangesloten dat hemelwater wordt opgevangen door het regenwatersysteem. De tank slaat het vervolgens op en vanuit daar kan het hemelwater eenvoudig worden gebruikt voor bijvoorbeeld uw wasmachine, uw toilet of voor het besproeien van uw tuin. Deze tanks zijn vervaardigd van polyethyleen en de uitlaten kunnen worden geboord tot een 160mm aansluiting. De tanks hebben vaak een opslag van 2200 tot maar liefst 8000 liter. Zo heeft u met een ondergrondse tank als “infiltratiesysteem” altijd goed water tot uw beschikking.
De werking van infiltratiekratten als infiltratiesysteem in 4 stappen
1. Hemelwater dat op uw dak en uw bestrating terechtkomt, stroomt via een afvoer weg. Vaak zijn dit de dakgoten langs uw dak en de lijngoten langs de bestrating.
2. Een bladscheider zorgt ervoor dat bladeren en ander vuil uit de regenpijp worden gehaald. In het geval van een lijngoot wordt vuil door een sleuvenrooster tegengehouden.
3. Hemelwater dat vanuit de lijngoot wegstroomt, gaat door een zandvanger voordat het in een afvoerbuis terechtkomt. Hemelwater dat vanuit de regenpijp komt, gaat via een buis naar een zandvangput waar de kleine deeltjes worden opgevangen.
4. Het schone hemelwater stroomt daarna naar de infiltratiekrat of naar een ander infiltratiesysteem naar keuze.
Compleet regenwater infiltratiesysteem
Beschikt uw woning of pand niet over een (degelijk) hemelwatersysteem, zoals goede dakgoten en regenpijpen? Dan kunt u ervoor kiezen een compleet hemelwatersysteem te laten installeren. Dat betekent dat u een goed regenwatersysteem krijgt én een infiltratiesysteem. In dat geval kan de regenpijp bijvoorbeeld direct op een infiltratiesysteem worden aangesloten in plaats van op het riool. Zo voorkomt u meteen dat er hemelwater onnodig wordt verspild, dat het wordt vermengd met het rioolwater en dat uw grond uitdroogt tijdens droge zomerdagen. Zodra het water is opgevangen in een infiltratiesysteem of een tank naar keuze, voert u het af of gebruikt u het makkelijk weer voor verschillende doelen. Denk hierbij aan het besproeien van uw tuin, het wassen van uw auto of simpelweg voor schoonmaakklussen in huis.
Infiltratiesysteem – Vaak vergeten
We zouden het bijna vergeten, maar al het water dat we gebruiken komt in de eerste instantie als hemelwater op onze planeet terecht. Al jarenlang worden er diverse manieren bedacht om water te besparen. Denk bijvoorbeeld aan spoelonderbrekers, waterbesparende douchekoppen en zuinige wasmachines. Het opvangen van hemelwater om het via een infiltratiesysteem af te voeren of met een watertank te hergebruiken, is niet iets waar snel aan wordt gedacht. Dat is natuurlijk zonde, want het afvoeren of hergebruiken van hemelwater door middel van een infiltratiesysteem of een watertank geeft veel voordelen.
Infiltratiesysteem – Voordelen
Het fijne van hemelwater is in de eerste instantie dat het gratis en milieuvriendelijk is. Daar komt ook bij kijken dat regenwater van nature zacht water is. Het water dat uit onze kranen komt, bevat namelijk altijd een zekere hoeveelheid kalk. Water met (een grote hoeveelheid) kalk erin wordt ook wel hard water genoemd. Water waar geen kalk in zit noemen we zacht water. Zacht water is beter voor planten en het zorgt ervoor dat u geen strepen krijgt op uw auto en op uw ruiten bij het schoonmaken. Daarnaast heeft u met zacht water voor uw wasmachine ook geen last meer van kalkaanslag en bespaart u 20% tot 50% wasmiddel met zacht water. Dat is zo’n €28,- per jaar! Tot slot zorgt u er met een infiltratiesysteem ook voor dat u het riool niet onnodig belast en dat u wateroverlast voorkomt.
Infiltratiesysteem kopen bij Regenwaterrecycle.nl
Een infiltratiesysteem is makkelijk te bestellen en te installeren voor zowel bedrijven als particulieren. Met een infiltratiesysteem laat u op een eenvoudige maar effectieve manier zien dat u bijdraagt aan een leefbare omgeving en een betere toekomst. Regenwaterrecycle.nl zet zich in voor het creëeren van circulaire oplossingen op het gebied van het recyclen van hemelwater. Hiervoor hebben we verschillende variaties op een infiltratiesysteem in huis. Of het nu gaat om infiltratiekratten, een ondergrondse hemelwatertank of een volledig hemelwater- en infiltratiesysteem. Met een infiltratiesysteem van ons rekent u altijd op het volgende:
- Advies en plan op maat
- Levering binnen 48 uur
- Topkwaliteit voor een scherpe prijs
- Uitgebreide installatiehandleiding en support
Bestel uw infiltratiesysteem bij Regenwaterrecycle.nl
Heeft u interesse gekregen om als particulier of als ondernemer bij te dragen aan een betere wereld? Wilt u kosten besparen en uw tuin of terrein op orde houden? Bestel en koop dan eenvoudig een infiltratiesysteem in onze webshop. Gaat het om een grote geavanceerde installatie in uw geval? Kunt u daar wel wat professioneel advies en vakkundige ondersteuning bij gebruiken? Neem dan contact op met onze experts via info@regenwaterrecycle.nl. We geven u altijd advies op maat voor elk infiltratiesysteem.