Infiltratiekratten zijn ondergrondse regenwater infiltratiesystemen. Infiltratiekratten zijn kunststof kratten met erin een grote holle ruimte als bergingscapaciteit. In deze berging kan regenwater tijdelijk worden geborgen. De kratten zijn omhuld met geotextiel. Op deze manier zorgen infiltratiekratten ervoor dat regenwater geleidelijk de grond in wordt afgevoerd. De werking van infiltratiekratten leggen we hier uit aan de hand van 4 stappen:
1. Regen die op uw dak en uw bestrating terechtkomt, stroomt via een afvoer weg. Vaak zijn dit de dakgoten langs uw dak en de lijngoten langs de bestrating.
2. Een zogenaamde bladscheider zorgt ervoor dat bladeren en ander vuil uit de regenpijp worden gehaald. In het geval van een lijngoot wordt vuil door een sleuvenrooster tegengehouden.
3. Regenwater dat vanuit de lijngoot wegstroomt, gaat door een zandvanger voordat het in een afvoerbuis terechtkomt. Regenwater dat vanuit de regenpijp komt, gaat via een rioleringsbuis naar een zandvangput waar de kleine deeltjes worden opgevangen.
4. Het schone regenwater stroomt daarna via de rioleringsbuis naar de infiltratiekratten. Daar stroomt het, door het doek, geleidelijk de onderliggende bodem in.